EPC

Bij verkoop of verhuur van een woonhuis, appartement, studio, serviceflat... is het energieprestatiecertificaat (EPC) verplicht.
Het EPC is 10 jaar geldig en informeert de potentiële koper of huurder over de energetische kwaliteit van een woning aan de hand van een kental en moet dus beschikbaar zijn bij start verkoop/verhuur.
Het kengetal vormt de energiescore en wordt berekend op basis van de gebruikte materialen, de isolatiewaarden van dak, ramen, muren en deuren, en de installatie voor verwarming en warm water. Op basis van dit kengetal kan een kandidaat de energie-efficiëntie van de woning vergelijken en beoordelen vóór deze overgaat tot kopen of huren.

Verkopers en verhuurders moeten hiervoor een beroep doen op een erkende energiedeskundige type A voor de opmaak van een EPC voor hun woning. FEELING AT HOME beschikt over gecertificeerde energiedeskundige type A.

Wat moet aanwezig zijn bij de keuring?
Om de controletijd zo efficiënt mogelijk te benutten is het aangewezen dat u alle beschikbare documenten binnen handbereik hebt die betrekking hebben op de bouw van de woning en de gebruikte bouwmaterialen.

  • bouwplannen van de woning
  • foto’s van werkzaamheden en verbouwingen, lastenboek, werfverslagen, postinterventiedossier of vorderingsstaten,
  • facturen van bouwmaterialen en installaties (bv. isolatie, beglazing, ...)
  • technische documentatie van de verwarmingsinstallatie of de sanitaire warmwaterinstallatie.
  • een eerder opgemaakt EPC of EPB

Uiteraard zijn bepaalde zaken niet aanwezig bij oudere woningen maar dit is geen probleem.